Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Το τέταρτο τεύχος της εφημερίδας Erasmus+ Yes!News

Το τέταρτο τεύχος της εφημερίδας Erasmus+ Yes!News!

Η συντακτική μας ομάδα (Στ'),έγραψε δύο άρθρα για τις δραστηριότητες STEAM στο σχολείο μας και την κοινή δράση Α' και Στ' "Μαγειρεύοντας τα Χριστούγεννα"

https://madmagz.com/magazine/1711263

                                       

Ο κόσμος γύρω μας» - “The world around us”, ταξιδεύει στο ΚΠΕ και στο Ενυδρείο Καστοριάς!

Erasmus +
Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Ο κόσμος γύρω μας» - “The world around us”, ταξιδεύει στο ΚΠΕ και στο Ενυδρείο Καστοριάς!
Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο της σύμπραξης των σχολείων του τριετούς Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus +, "Young European Journalists : Listen to our Voice "στο οποίο συμμετέχει το 5ο Δημοτικό Σχολείο ως εταίρος!

Οι φωτογραφίες είναι όλες «τραβηγμένες» από μαθητές δημοτικού της Ελλάδας, της Φινλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, χωρίς επεξεργασία, με φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο. Αποτυπώνουν στιγμιότυπα και τοπία από τις πέντε χώρες, μέσα από τα δικά τους παιδικά μάτια!
Οι φωτογραφίες εκτέθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο, στο αρχοντικό Βέργου, όπου είχαν την ευκαιρία να τις απολαύσουν οι ξένοι εκπαιδευτικοί των 5 ευρωπαϊκών σχολείων που συμμετείχαν στην 4η διεθνική συνάντηση του προγράμματος στο 5ο Δημοτικό Σχολείο.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, τις ώρες και τις μέρες λειτουργίας του ΚΠΕ και του Ενυδρείου.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την αρωγή του ΚΠΕ και την ευγενική φιλοξενία του Ενυδρείου Καστοριάς! @ 5ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς.

Η εικόνα ίσως περιέχει: εσωτερικός χώρος

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

5th Erasmus + meeting - Cossato - Biella Italy


5th Erasmus + meeting - Cossato - Biella Italy
Istituto Comprensivo di Cossato
Greek Team
To 5ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς στη Ιταλία με το Erasmus+
Μια ακόμη επιτυχημένη διεθνική συνάντηση, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, πραγματοποιήθηκε από το 5ο Δημοτικό Σχολείο της Καστοριάς. Μετά την Γαλλία, τη Φινλανδία και την Ισπανία, σειρά είχε η Ιταλία και συγκεκριμένα το Istituto Comprensivo di Cossato, στην περιοχή της Biella. Το σχολείο εκπροσώπησαν : η συντονίστρια του προγράμματος Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Γεωργία Κωστάρα, Θύμιος Παύλου και Λάμπρος Σλημιστινός (δάσκαλος φυσικής αγωγής). Οι δάσκαλοι συμμετείχαν σε Job Shadowing (επίδειξη εργασίας - διδασκαλίας), με έμφαση στην ενσωμάτωση (inclusion), σε δίγλωσσο σχολείο, όπου παράλληλα με την Ιταλική Γλώσσα διδάσκονταν και η Νοηματική για τους μαθητές με προβλήματα ακοής. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τα 5 σχολεία που υπάγονται στο Istituto , τα δημοτικά σχολεία Capoluogo, Aglietti, Parlamento, Mottalciata και Masseria, πραγματοποίησαν διδακτικές δραστηριότητες με τους Ιταλούς μαθητές, ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιταλίας, βίωσαν τη σχολική ζωή και αντάλλαξαν ιδέες και καλές πρακτικές με τους Ιταλούς συναδέλφους.Συναντήθηκαν, επίσης, με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Cossato και με μέλη του δημοτικού συμβουλίου και αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που ο Δήμος στηρίζει τα τοπικά σχολεία. Ξεναγήθηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και στην έκθεση φωτογραφίας "The word around us" στην οποία συμμετέχουν με φωτογραφίες τους και μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου! Επιπλέον,συμμετείχαν σε οργανωμένη ξενάγηση στην πόλη της Biella και ενημερώθηκαν για την ιστορία της.
Τέλος, πραγματοποίησαν συναντήσεις με τους εταίρους, συζήτησαν σχετικά με την πορεία του έργου και προγραμμάτισαν τις μελλοντικές δραστηριότητες.



Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, περιλαμβάνεται η Alexandra Michalopoulou, άτομα που χαμογελούν, άτομα στέκονται

Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, περιλαμβάνεται η Alexandra Michalopoulou, άτομα που χαμογελούν, άτομα κάθονται

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα κάθονται


Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σπίτι και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται, οθόνη, πίνακας και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: λωρίδες και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, άτομα που χαμογελούν, άτομα κάθονται, οθόνη, πίνακας, σαλόνι και εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: εσωτερικός χώρος

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Skype meeting with the French friends


Η εικόνα ίσως περιέχει: εσωτερικός χώρος

Η τρίτη χρονιά του προγράμματος Erasmus , στο σχολείο μας , συνεχίζεται με δράσεις επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών των ευρωπαϊκών σχολείων !
 Η Στ' τάξη συμμετείχε σε μια διαδικτυακή συζήτηση με συνομιλητές τους/τις μαθητές/τριες του Γαλλικού σχολείου "Ecole Elementaire La Lie" που βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Λυόν.
 Τα παιδιά, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, αντάλλαξαν πληροφορίες για τον εαυτό τους (στα αγγλικά) και μίλησαν για το πώς πέρασαν το καλοκαίρι τους !

Skype meeting with our French friends from Ecole Elementaire La Lie. We had a little conversation presenting ourselves and talking about summer holidays!
#erasmusprojects #erasmusplus #creativeteaching #creativeteachers #my6thgradersrock #mystudentsrock #myclassroommykingdom @ 5ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς

 
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται, πίνακας, σαλόνι και εσωτερικός χώρος

Έκθεση φωτογραφίας “Ο κόσμος γύρω μας” στο Αρχοντικό Βέργου

Eκθεση φωτογραφίας  “Ο κόσμος γύρω μας” στο Αρχοντικό Βέργου

                           

63 φωτογραφίες μαθητών από την Ελλάδα (5ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς), την Ιταλία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία και την Ισπανία, στο πλαίσιο του προγράμματος μας Erasmus+, στο Αρχοντικό Βέργου.
Η έκθεση λειτουργεί παράλληλα με τη μόνιμη έκθεση φωτογραφίων του Λεωνίδα Παπάζογλου.